I samme båt – en podkastserie om likepersonarbeid

ADHD Norge har i samarbeid med FFO og Dysleksi Norge, med støtte fra Stiftelsen DAM, utviklet en podkastserie om likepersonsarbeid. Dette er absolutt interessant både for deg som er, har behov for – eller er nysgjerrig på hva en likeperson er.

Formålet med podkasten er, skriver FFO, at den skal kunne benyttes til opplæring av likepersoner i alle frivillige organisasjoner, og at den også kan gi mennesker som vurderer å bli likepersoner, mer innsikt i likepersonsrollen.

For ikke innvidde består likepersonsarbeidet ikke i å finne løsninger for en annen person. Gjennom å dele egne erfaringer, bidrar likepersonen til at mottakeren finner løsninger som er naturlige for seg. Likepersoner legger til rette for medlemsaktiviteter for sosial inkludering og mestring, og de er også samtalepartnere for de som trenger noen som kan lytte og forstå.

Med i podkasten har arrangørene invitert «gjesteeksperter» som skal belyse de enkelte temaene. Men for at podkasten ikke skal bli for monoton og kjedelig, har de krydret hver episode med innspill fra frivillige likepersoner.

Hver episode har en varighet på ca.20-30 minutter. Programleder Thomas Idem loser oss gjennom hver episode med kvikke replikker og glimt i øyet.

Du finner videoversjoner av alle episodene her.

Kort om episodene:

 1. Grensesetting
  I denne episoden møter du Eva Bushmann fra Cerebral Parese foreningen som går nærmere inn på dette med viktigheten av grensesetting i rollen som likeperson. Det kan være alt fra hvordan man som likeperson tar vare på seg selv, til grenseoppgangen venn/likeperson og skillet mellom det frivillige og det profesjonelle. Du får også høre innspill til temaet fra de frivillige likepersonene vi har intervjuet.
 2. Møter i en krise
  I denne episoden har vi invitert Lene Hopland Bergset fra Kirkens SOS. Hun gir en innføring i hva som kan være en krise og hva som er viktig å huske på når man som frivillig likeperson møter på mennesker i en krise. Bergset tar også opp ulike faser i en krise. Frivillige likepersoner bidrar med sine erfaringer og refleksjoner.
 3. Den gode samtalen
  Hva karakteriserer egentlig en god likepersonssamtale? Dette har likepersoner gode innspill til og Lene Hopland Bergset kommer med innspill som fagansvarlig i Kirkens SOS. Dette med tid, åpne spørsmål og viktigheten av å tåle stillhet i en samtale, er noen stikkord her.
 4. Regelverk og rapporteringer
  I denne episoden får man besøk av seksjonssjef Terje Grytten i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Frivillige likepersoner stiller spørsmål til hvordan regelverket fungerer i praksis og Grytten gir en grundig innføring i hvorfor det finnes et regelverk for rapportering av likepersonsaktiviteter og hvordan dette bør gjøres.
 5. Fremtidens likepersonsarbeid
  I denne episoden tar Eva Bushmann seerene og hørerne med til oppstarten av likemannsarbeidet på 90-tallet og ser på utviklingen av ordningen frem til våre dager. Likepersonene deler egne erfaringer om likepersonsarbeidet gjennom pandemien. Er digitale samlinger kommet for å bli, og hvordan vil fremtidens likepersonsarbeid se ut?

 

Sideoversikt