Ferieplaner, eller ikke.

Det er mange som gleder seg til ferien og har program spikret allerede tidlig på våren. For andre betyr ferien muligheter og åpne dager, og for noen er ferien et stress fordi man ikke helt hva man skal gjøre.

illustrasjon på billig og fredfylt ferie

Uansett hvilken kategori du kjenner deg igjen i; planleggeren, den avventende eller den småstressede uten planer – her får du noen gode sommertips. De er kortreiste og billige, og forhåpentligvis gjennomførbare for flere av oss.

  1. Skinner solen og det er supervær? Ingenting slår balkongen, hagen, en utekafe eller kanskje en strand i nærheten. Trikset for å gjøre dagen perfekt, er å gjøre planleggingen dagen før. Mat og drikke er kjøpt inn og dagen blir sol-åpen!
  2. Podcaster og radio. For mange er reiseradioen selve symbolet på sommer! Men det er mye mer å høre på dersom man vandrer inn i podcastverden. Om du er uvant, start med å laste ned NRKs radio-APP. Gratis, og den er lett å navigere i. Her finner du noe for enhver smak. Vi lover.
  3. Lenge siden du har vært på kino? Det er så mange gode filmer og det er noe annet å se filmer på stort lerret enn hjemme. For tiden går Top Gun Maverick og Elvis på de fleste av landets kinoer.
  4. Plukk bær, eller frukt – eller kjøp fra butikken, og lag deilig syltetøy eller en dessert. Garantert en suksess, både for deg selv og de rundt deg.
  5. Let på kartet etter et sted i nærheten som du aldri har vært. Du finner helt sikkert en uutforsket plett. Kle deg etter vær og vind, ta med nistemat og nyt naturen.
  6. Inviter naboen eller en i nabolaget til lunsj eller middag, eller bare en enkel kopp kaffe. Blir sjelden feil og nesten alltid hyggelig.
  7. Rydd i gamle bilder på en regnværsdag! Kanskje kan du sette dem i bildebøker? Om bildene er digitale kan du kanskje sende noen til utskriving.
  8. Reis på en dagstur. Kanskje til venner, eller bare på et lite eventyr. Bil, buss, tog eller buss. Det beste,  er kanskje å komme hjem og å få sove i egen seng etterpå.
  9. Et lite oppussingsprosjekt. Hæ, tenker du kanskje. Men, for noen er konkret arbeid terapi både for kropp og hode. Og hvor digg er det ikke å starte august med nymalt gang eller nye knotter på en gammel kommode?
  10. Ta en hage dag. Altså – sett opp en liste og unn deg en god lunsj midt i økten. Om du ikke har hage kan du rydde i blomsterpotter på balkongen, eller stueplantene inne. Det blir fint og du blir gladere.

Et siste alternativ er selvsagt å gjøre ingenting.

Nylig var det et radioprogram som snakket om langsom tid. Samtalen handlet blant annet om hvorvidt man kan ha en ferie som utelukkende foregår på egen terrasse.

-Hvorfor ikke, sa reporteren, til intervjuobjektet.

Motsvaret var følgende: – En slik type ferie blir egentlig uglesett og opplevdes som negativt i vårt samfunn. Bonuspoeng får man først og fremst ved å reise til nye steder. Oppleve. Gjerne være sosial med flere og å høste nye opplevelser.

Mitt råd; kjenn etter hva du trenger, vil og får til. Ikke lag sommeren om til stress!

God ferie!

Sideoversikt