Hvorfor er søvn viktig?

Nok søvn, og god søvn, er viktigere enn mange tror. Det må du faktisk ha for å leve og fungere godt hver dag. Mange tar søvn som en selvfølge og sover lenge og godt mens andre sliter kanskje med for lite søvn.

Søvn er viktig for kroppens funksjoner!

Kroppen er helt avhengig av søvn for at kroppens funksjoner skal være på topp. Vi kan si at kroppen og hjernen din reparerer og vedlikeholder seg selv når du sover. Immunforsvaret styrkes av god søvn, produksjonen av veksthormoner øker og produksjon av hormonet Leptin som regulerer metthetsfølelse øker.

Å få lang nok sammenhengende søvn er viktig for innlæring av fysiske ferdigheter, derfor er det spesielt viktig å sove nok når man driver med idrett. I tillegg blir man bedre på å tenke kreativt og å se løsninger på ting. Så å sove godt foran eksamen er superviktig.

Fornying av kroppens celler foregår i stor grad om natten,- så begrepet «skjønnhetssøvn» har mer sannhet i seg enn man kanskje tror.

 

HVOR MYE SØVN TRENGER VI?

Ungdom mellom 14 og 18 år trenger mer søvn enn yngre barn og voksne. De trenger litt over 9 timer søvn per natt. Ellers er hovedregelen at voksne trenger 7 ½ til 8 timer søvn.

Når det gjelder barn, bør 8-åringer legge seg kl. 20.00, og så kan man legge seg et kvarter senere for hvert år, men ingen skolebarn/ungdom bør legge seg senere enn kl. 21.30.

 

HVA SKJER HVIS DU FÅR FOR LITE SØVN?

På kort sikt kan du raskere bli irritert og følelsesmessig mer ustabil. Du blir mindre oppmerksom og mindre konsentrert, noe som i stor grad påvirker hvor bra du gjør det på skolen eller på jobb. Reaksjonstiden din reduseres.

Mer langsiktige konsekvenser av for lite søvn er stress, utmattelse, utbrenthet, atferdsvansker, emosjonelle problemer, kronisk hukommelsestap, psykisk ustabilitet, og sosiale problemer. Med for lite søvn over tid er du mer utsatt for infeksjoner og andre sykdommer, overvekt og tidligere aldring.

Sideoversikt