– Målet med å arrangere denne dagen er å bevisstgjøre folk når det gjelder trafikksikkerhet og annet personskadeforebyggende arbeid, sier Hanne Sandal Stakseng (47). Hun sitter i Personskadeforbundet LTN sitt landsstyre og i lokalstyret i Rogaland.
Siden 2020 har Personskadeforbundet LTN årlig markert den nasjonale holdningsendrende og skadeforebyggende kampanjen Skadefri dag. Målet er å bidra til en nedgang i antall ulykker med alvorlig personskade og dødsfall.
– Dette er altså den femte gangen kampanjen blir arrangert. Den startes 1. mai hvert år, og ender i en markering 1. juni.
– Sentralt har vi kjørt en digital kampanje, og lokallagene velger selv hva de gjør ut av dagen. Målet er å skape engasjement og at dette skal være en holdningsendrende kampanje, sier Stakseng.
Årets tema er fart
Årets tema er fart, og det er ikke tilfeldig valgt, ifølge Stakseng. Alvorlige personskader og dødsfall i trafikken på grunn av fart er noe som bekymrer både Personskadeforbundet LTN og andre aktører, så dette er et viktig tema å ha fokus på.
– Det har tidligere blitt produsert bevisstgjørende videoer, men i år har vi valgt å produsere bevisstgjørende bilder med tekst som også vil kunne brukes utover selve kampanjen. Vi ønsker en bærekraftig kampanje, som skal leve videre også etter 1. juni, forteller hun.
Bildene vil ikke bare kunne brukes på sosiale medier og på nettsiden, men også som plakater for lagene som er ute på stand. Gruppen har hatt jevnlige møter, også sammen med Krible Design.
– Å ha et profesjonelt firma som samarbeids- partner er viktig for kampanjen. Erfaringene etter samarbeidet i forbindelse med vår nye visuelle identitet har vist oss tydelig at dette er viktig for organisasjonens synlighet, sier Stakseng.
Ble påkjørt bakfra
Selv har Hanne Sandal Stakseng vært medlem siden 2011, etter at hun ble skadet i en bilulykke i 2008. 47-åringen kom ikke ut i vanlig jobb igjen etter ulykken, og hun er fremdeles ufør.
– Jeg følte meg ubrukelig i begynnelsen. Men etter at jeg meldte meg inn i Personskadeforbundet LTN og ble engasjert i lokallaget begynte jeg å fungere igjen. Jeg ble engasjert og fant mening i det å være frivillig, forteller hun.
– Det å kunne være en ressurs og ikke minst gi støtte og omsorg til andre til tross for mine egne utfordringer er min terapi og gir mestringsfølelse.
Økt bevisstgjøring
Personskadeforbundet LTN har jobbet med skadeforebygging i over 40 år og idéen til Skadefri Dag-kampanjen kom fra et ønske blant medlemmene om å ha et årlig arrangement for økt bevisstgjøring
– Skadefri dag er av stor betydning i samfunnet. Vi jobber konkret med å bevisstgjøre folk, og vi vet at denne kampanjen kan gjøre en forskjell i samfunnet.
Samarbeider med flere etater
Hvert år samler flere av organisasjonens 30 lokallag seg rundt et relevant tema knyttet til skadeforebygging med mål om å bidra til reduksjon i skadestatistikken. Staksengs erfaring er at mange også blir overrasket når de hører hva de selv kan gjøre for å unngå alvorlige ulykker. Hennes erfaring er at mange blir tankefulle når man minner dem på hvor mye deres egen adferd i trafikken har å si for å unngå alvorlige ulykker.
– I Rogaland stiller frivillige fra NAF på kampanjen med en maskin som kalles bråstopp, og her får man kjenne på kroppen hvor kraftig en bråstopp er, selv i sakte fart. Det er mye mer alvorlig enn det ser ut på film. Det er heller ikke alle som er bevisste på hvor verdifull last de har med seg når passasjerer sitter på. Det er et stort ansvar.
Viktig at skadde stiller opp
Stakseng forteller at bilene i dag er mer sikre enn tidligere, blant annet ved at rutene ikke knuser i småbiter lenger.
– Men tåleevnen til oss mennesker er ikke oppgradert. Det er små marginer, og selv om du selv er en trygg og sikker sjåfør, så vet du aldri hva du møter på veien. Mange får seg en aha-opplevelse når de møter oss som er skadet. Det er derfor viktig at vi stiller opp i slike kampanjer, sier hun.
Personskader som følge av ulykker, forgiftninger og vold koster samfunnet om lag 100 milliarder årlig og skadeforebygging er derfor en viktig sak, også når det kommer til samfunnsøkonomi. Stakseng mener det er viktig at skadde stiller opp og forteller om sine opplevelser, at det er svært viktig for å sette fokuset på ringvirkningene skadene får for den enkelte og for samfunnet.
Store konsekvenser
– For oss som er skadd, er det en tragedie og for samfunnet har det også store konsekvenser.
Tidligere har Personskadeforbundet LTN også hatt kampanjer som har omhandlet drukning og rus.
– Trafikksikkerhet er noe av det viktigste å lage kampanje på. Fordi fart, ruskjøring og mobilbruk har så store konsekvenser for ulykkesstatistikken, og det kan så enkelt kobles til skadene. Vi ønsker mer holdningsinformasjon i kjøreskolene, og her har vi en stor jobb å gjøre med opplæring av ungdom.
På Skadefri dag 2024 ønsker Personskadeforbundet LTN mer bevisstgjøring rundt ulykkesstatistikken.
– Vi er på stand, vi holder foredrag og jobber digitalt. Vi vet at det nytter og ønsker å nå fram til store deler av landet med vårt budskap.
– Fra sentralt hold er den digitale biten av kampanjen viktig. Nettsiden har blitt flott og helhetlig og det har blitt satt ned en egen arbeidsgruppe som har jobbet med kampanjen over lang tid. Arbeidsgruppen består av to medlemmer fra sekretariatet og to medlemmer fra landsstyret, forteller hun.
Synlig kampanje
De ulike lokallagene står for stands og arrangementer, og Personskadeforbundet LTN sentralt støtter og heier på alle lagene som gjør en ekstra innsats for at Skadefri dag skal bli en synlig og flott kampanje.
– Lagene bestemmer selv hvordan de utfører den fysiske kampanjen, så her er det alt fra stands med kaffe, vafler og giveaways, til større arrangementer med underholdning og forskjellige aktiviteter.
– Å ha en stand kan være krevende for mange, så det er viktig at vi er flinke til å inspirere hverandre underveis. Lagene får mulighet til å delta på Teams-samlinger der erfaringer, tips og ideer deles med hverandre. For selv om man er selvstendige lag rundt om, skal vi samarbeide og hjelpe hverandre som et team, opplyser hun.
Motivasjon
I år er det 17 lag som skal ha Skadefri dag- arrangementer. Noen av lokallagene samarbeider med etater som for eksempel NAF, Norsk Folkehjelp, Statens vegvesen og politiet. At andre etater har fått opp øynene for Skadefri dag og støtter kampanjen mener Stakseng er positivt for synligheten, og ikke minst viktigheten av det forebyggende og bevisstgjørende arbeidet vi gjør.
– Mange av våre medlemmer vet hva det vil si å få livet snudd opp ned etter ulykker, og ingen av dem unner andre mennesker å oppleve det samme. Det føler jeg er mye av motivasjonen for medlemmene våre til å engasjere seg i Skadefri dag.