Åshild Mari og Martin har nylig blitt ambassadører for Personskadeforbundet LNT, altså medlemmer som representerer forbundet på en positiv måte. De er med på å informere om organisasjonen, spesielt i sitt nettverk. Ambassadørene er engasjert av Personskadeforbundet LNT for å øke kunnskapen om forbundets rolle i samfunnet.
– Personskadeforbundet LTN har vært en enorm ressurs for oss etter at vi ble påkjørt av et vogntog i 2017.
Det var usikkert om noen av oss ville overleve de store skadene vi pådro oss, sier Åshild Mari Kjosvatn (33).
Sammen med kjæresten Martin Ødegaard (34) opplevde hun at et fullastet vogntog kom over i deres kjørebane i svært høy hastighet på glatt vinterføre. Bilen deres ble knust, og de satt fastklemt i bilvraket uten å puste. De to ble fløyet til Ullevål sykehus og lagt i kunstig koma i en måned.
– Familien min trengte veiledning og hjelp til å håndtere den vanskelige situasjonen. Bare dager etter ulykken fikk søsteren min et møte med Per Oretorp i Personskadeforbundet LTN, hvor han blant annet hjalp med å finne en god advokat, forteller Åshild Mari.
Fridde ett år etter ulykken
Også Martin kjempet en tøff kamp for å komme seg etter ulykken. Han var lam i halve kroppen og kunne ikke prate.
– I tiden etter ulykken måtte jeg fokusere på min egen rehabilitering for å kunne få et best mulig liv sammen med Åshild. Det var ingen selvfølge at vi skulle holde sammen etter dette, begge hadde endret seg mye og hadde ulike utfordringer, forteller han.
Det første året måtte de gjennom rehabilitering hver for seg, og de kunne ikke være så mye sammen. Savnet etter kjæresten ga Martin ekstra motivasjon, og etter mye hardt arbeid klarte han å kvitte seg med rullestolen.
– Mitt største mål og motivasjon var å klare å gå ned på kne. Og på dagen ett år etter ulykken klarte jeg det. Frieriet skjedde på Sunnaas sykehus, og jeg fikk et stort ja!
Enorm støtte
Åshild Mari forteller at familien hennes fikk høre om Personskadeforbundet ved en tilfeldighet. Ti år før ulykken hadde søsteren jobbet som praktikant i EFTA-domstolen i Luxembourg. Som jusstudent hadde hun jobbet med en sak som nå fikk stor betydning for paret. Det var den såkalte Nguyen-saken, hvor Norge hadde hatt en praksis i strid med EØS-avtalen, ved at den obligatoriske trafikkansvarsforsikringen ikke omfattet oppreisning for ikke-økonomisk tap.
– Personskadeforbundet førte saken for skadelidte, og søsteren min var klar over at det var et utmerket samarbeid mellom Personskadeforbundet LTN og advokatfirmaet Ness Lundin, som er landets fremste på erstatningsrett, forteller Åshild Mari.
Da søsteren selv stod midt oppi sitt livs mareritt, med lillesøster og svigerbror liggende i koma på Ullevål, uten å vite omfanget av skadene, tok hun kontakt med Personskadeforbundet.
– Ikke for å få svar på noe spesielt, tror jeg, men bare for å snakke med noen utenfra som hadde erfaring med å møte mennesker som havner i slike uforutsette kriser. Hun fikk snakke med Per Oretorp og opplevde en enorm støtte og interesse fra ham allerede fra første telefonsamtale.
Hjelp til å takle situasjonen
Det ble mange telefonsamtaler med Per Oretorp fra korridorene på Ullevål, og familien til Åshild Mari fikk også komme til Personskadeforbundet LTNs lokaler for samtaler med ham.
– Per ordnet kontakt med advokat Jan Gunnar Ness, og han bidro med råd og veiledning der han kunne. Den støtten familien min fikk fra Personskadeforbundet LTN i den kritiske fasen etter ulykken, betydde mye for dem. Det sier jo sitt at Personskadeforbundet støtter sine medlemmer i så stor grad at de tar saker helt til EFTA-domstolen og Høyesterett, sier hun.
Omtrent ett år senere, da Åshild Mari var ferdig med opptreningen ved Sunnaas sykehus og en rekke andre institusjoner, var hun selv i stand til å melde seg inn i forbundet.
– Da kunne jeg delta på kurs, arrangementer og sosiale aktiviteter. Martin og jeg har fått ta med familiene våre til Bulgaria to ganger, hvor Personskadeforbundet har noen leiligheter. Vi har også vært med på flere sosiale sammenkomster med vårt lokallag, Follo. Vi har bowlet, spilt brettspill og deltatt på middager, forteller Åshild Mari.
Først og fremst ønsket hun å støtte en organisasjon som hadde vært så viktig i en svært vanskelig periode av livet hennes.
– Men det har også gitt meg mye tilbake. To ganger har jeg vært på lærerike smerteseminar arrangert av forbundet, forteller hun.
Trygt å gå inn i rollen
Martin har vært medlem av Personskadeforbundet LTN siden mai 2023. Da følte han seg endelig klar for å delta på arrangementer, så Åshild endret sitt medlemskap til familiemedlemskap.
– Det var bowling med Follo-laget som fristet meg den gangen, husker jeg. Dette ga meg smaken på å komme meg ut og være sosial, sier Martin.
Paret er i dag ambassadører for Personskadeforbundet LTN.
– Vi ble veldig glade da vi ble spurt. Hvis vi kan gi noe som helst tilbake til et forbund som har gitt oss så mye, så ønsker vi selvsagt det, sier Åshild Mari.
De to er i dag begge uføre og har begrenset kapasitet. Dette opplever de at Personskadeforbundet har stor forståelse for, og det føles derfor trygt å gå inn i rollen.
– Vi skal være med på arrangementer så langt helsa tillater det, og vi skal dele våre erfaringer og møte andre medlemmer. Forhåpentligvis kan vi også bidra til at flere får høre om Personskadeforbundet, forteller hun.
Som ambassadører ønsker de å synliggjøre Personskadeforbundet.
– Jeg ønsker å gi informasjon til de som har vært så uheldige å bli skadet eller har blitt pårørende til noen som er skadet. De må få vite at ingen ulykke er for liten, og at terskelen for å ta kontakt med Personskadeforbundet er lav, sier Martin.
Deltok på Arendalsuka
I august deltok paret på Arendalsuka, og målet var å sette i gang arbeidet som ambassadører for Personskadeforbundet LTN. De deltok på ulike arrangementer, minglet og pratet med folk.
– Vi startet forsiktig med å delta på arrangementer, hvor vi satt blant publikum og ble brukt som eksempler i visse sammenhenger. Dette er en av rollene vi vil fortsette med, nemlig å være ansikter for personer som har vært gjennom en alvorlig ulykke med store skader og flere år med rehabilitering. Vi har over sju års erfaring med å leve med skader som har endret livene våre totalt, og vi gleder oss til å fortsette som ambassadører, avslutter Martin.