Fokus på psykisk helse når skade har skjedd

av | 20. mai 2025

Når en skade inntreffer, kan konsekvensene være langt mer omfattende enn bare de fysiske symptomene. Både fysiske og psykiske skader kan ha dype og varige effekter på vår mentale helse.

Rebekka Nøkling

Psykisk helse har heldigvis fått mer oppmerksomhet de siste årene. Men det er ofte først når «det urettferdige i livet» har skjedd, at vi blir bevisste på betydningen av den mentale helsen. Enten livet utsetter oss for en fysisk skade, en traumatisk opplevelse, eller en sykdom, kan konsekvensene for den psykiske helsen være omfattende. 

Konsekvenser av skader på psykisk helse. Når en skade inntreffer, kan det føre til en rekke følelsesmessige og mentale reaksjoner. Sorgen over det tapte, frykten for fremtiden, og usikkerheten om egen verdi og kapasitet kan skape en tung byrde. Det er ikke uvanlig å oppleve symptomer på angst, depresjon, eller posttraumatisk stresslidelse (PTSD) etter en traumatisk hendelse. Dette kan påvirke dagliglivet, relasjoner og evnen til å fungere normalt.

Finn lyset i tunnelen. Jeg selv opplevde å få kreft da jeg bare var 19 år, og det ble begynnelsen på mitt behov for å se hvordan jeg kunne hjelpe kropp og sinn, først til å overleve – og videre til å leve med senskader. Jeg lette etter det som kunne få hverdagen min til å bli litt bedre. Drivkraften ble å finne håpet og det fant jeg gjennom det jeg liker å kalle: «Forskningen som hjelper deg og meg». Uansett så er det viktig å anerkjenne de tøffe utfordringene som mange av oss opplever på livets vei. Vi kjemper ofte en usynlig kamp, bak en lukket dør og mange føler seg ensomme. Er du en av dem som har opplevd dette? Vit at jeg «ser» deg og jeg heier på deg 24 timer i døgnet, fordi jeg vet at du er en «usynlig hverdagshelt». Og jeg vil prøve å hjelpe deg med konkrete råd, slik at du kan gi deg selv mer egenomsorg, eller om du er pårørende: at du kan hjelpe en du er glad i.

Betydningen av støtte. Støtte fra familie, venner og likepersoner eller andre fagpersoner er avgjørende for å håndtere de psykiske utfordringene. Å ha et støttende nettverk kan bidra til å redusere følelsen av isolasjon og overveldelse. 

Strategier for å ivareta psykisk helse. Det finnes flere måter å hjelpe både den utsatte og deres nærmeste med å ivareta den psykiske helsen – og her er 5 konkrete råd:

  1. Vær bevisst på å ha en åpen kommunikasjon: Det er viktig å skape et rom der du kan dele dine tanker og følelser uten frykt for dømming. Dette kan redusere følelsen av ensomhet og fremme forståelse. Men ikke del nødvendigvis alt med alle, det kan være lurt å starte med å snakke med noen du stoler på og jeg vil også anbefale deg å bruke en likeperson i Personskadeforbundet som lettere forstår hva du gjennomgår.
  2. Fysisk aktivitet: Regelmessig trening og det å være ute i naturen har vist seg å ha positive effekter på mental helse. Det kan redusere symptomer på angst og depresjon, samtidig som det bidrar til å gjenopprette din hormonbalanse som påvirker dine følelser direkte – og som lett blir forstyrret når du utsettes for store fysiske belastninger, smerter eller traumer. Slik kan trening og bevegelse også hjelpe deg til å få følelsene dine i balanse igjen.
  3. Restitusjon og avspenning: Teknikker som restituerende meditasjon, medisinsk hormonyoga og pusteøvelser kan hjelpe deg med å håndtere stress – som ellers kan trigge og forsterke angsten. Dette kan også hjelpe deg til å fremme en indre ro, når hverdagen din er vanskelig.
  4. Søk profesjonell hjelp: Å snakke med en profesjonell fagperson kan være en viktig del av prosessen. Dette kan gi deg verktøy for å håndtere vanskelige følelser og tanker. Men husk at du må få en god kjemi med den som skal hjelpe deg, for forskningen viser at dette er avgjørende for å få gode resultater.
  1. Målsetting: Sett deg små delmål, som er realistiske og oppnåelige mål for å gjenvinne kontrollen over livet ditt: Begynn å spise ett blodsukkervennlige måltid hver dag – for å redusere stresset i kroppen din, gå en tur på 30 minutter, les en bok istedenfor å sitte foran en elektronisk skjerm eller hør på en inspirerende podcast. Dette kan bidra til en følelse av progresjon, mestring og personlig fremgang som vil resultere i en positiv selvutvikling.

Helt til slutt vil jeg gi deg en siste oppfordring: Gi slipp på bekymringer om hva andre tenker om deg! Ved å gi deg frihet til å være deg selv, uten å bekymre deg for andres vurderinger, så vil du oppleve at du får ladet opp energikontoen din, fordi relasjonsstress tapper deg for energi.

Og våg å være sårbar, fordi det er en del av å være menneskelig. Ved å ikke frykte din egen sårbarhet, så vil du finne din indre styrke. Gi deg mer egenkjærlighet og fokuser på de små valgene som vil gi stor effekt – og husk: Det er lov å skynde seg sakte.

Lykke til!

Livslyst-hilsen
Rebekka Nøkling

Rebekka Nøkling er spesialist på hjernetrim, stressmestring, motivasjon, hormoner og biokjemisk ernæring. Hun eier Livslyst & Motivasjon AS: www.livslystogmotivasjon.no og EmpowermentAkademiet: www.mpoweracademy.org, hvor hun er rektor og fagansvarlig. Rebekka er en profilert foredragsholder, podcastprogramleder og helsejournalist med medisinsk genforskningsbakgrunn. Hun jobber til daglig som coach/mental trener på Livslyst & Motivasjon Senteret.

Bli medlem i dag!

For å få tilgang til denne artikkelen må du være medlem i Personskadeforbundet. Logg inn eller bli medlem!