Hurra for 40 år!

av | 26. sep 2024

Personskadeforbundet LTN fyller 40 år, og ble feiret med en storslått jubileumsfest, – helgen 13. –15. september.

TEKST: TOVE PHARO RONDE | BILDER: OLA MOEN

Hotel Thon Arena Lillestrøm lå badet i sensommersol denne fredag ettermiddagen, og var vakkert pyntet for anledningen.

Det var et yrende liv av glade og forventningsfulle gjester som møttes i foajeen utenfor festsalen. Gjestene bestod stort sett av medlemmer (frivillige) og spesielt inviterte samarbeidspartnere og bidragsytere fra hele Norge, til sammen rundt 150 personer. Lydnivået var høyt, mye latter, gode klemmer og håndhilsning alle veier. Det var ingen tvil om dette var en dag som virkelig skulle feires.

Klokken 16 ble dørene åpnet til en nydelig pyntet festsal, med hvite duker på runde bord. Ved inngangen mottok alle et glass Mozell, fargerike cupcakes, og ikke minst en aldri så liten «goodiebag».  Selve vesken var spesiallaget for arrangementet med forbundets navn og logo på, og inneholdt en flott notatbok, en paraply og et Yatzy-spill. Heldigvis var det ingen som fikk bruk for paraplyen denne kvelden, men kanskje kunne et spill Yatzy friste på nachspielet? Rundt bordene var det mange som fant «gamle» venner og kontakter, flere klemmer og hyggelig gjensyn.

På festsalens scene var det satt opp hvite, dype sofaer, slik at paneldeltagerne inntok en avslappet og imøtekommende positur når praten skulle starte.

Generalsekretær Ingeborg Dahl-Hilstad ønsket alle hjertelig velkommen, og overlot deretter ordet til Hans Christian Lillehagen fra Siftelsen DAM. Han holdt en kort tale der han ønsket alle til lykke med dagen, og takket for inspirerende og positivt samarbeid. Han var også stolt over å representere stiftelsen som foreningen søker og mottar midler fra – til forskning og ulike helseprosjekter, altså en viktig brikke i det økonomiske bildet til forbundet.

Panelpraten ble ledet av foreningens faste spaltist i Leve Med; Rebekka Nøkling, som på en rolig og behagelig måte holdt orden på innspill og historier fra scenen.

Arild Hansen, Rebekka Nøkling, Kathrine Bråtane.

Panelet bestod ellers av advokat Jan Gunnar Ness som har vært med helt fra starten av. I tillegg stilte assisterende generalsekretær Per Oretorp, Kathrine Bråtane; Sykehusprest ved Sunnaas sykehus og tidligere medlem som hadde en sak som har vært avgjørende i norsk erstatningsrett, samt Arild Hansen; nestleder av Romerike lokallag og årets mottaker av Hjertevenn-prisen.

Mari Rasmussen, førsteamanuensis ved Oslo Met, postdoc og fysioterapeut ved OUS var også representert, samt Margrethe Aflangrud, leder for personskade i IF. Anita Klyve, Styremedlem i Rogaland fylkeslag, satt også i panelet.

Rebekka Nøkling tok oss gjennom en times reise i forbundets virke, fra oppstart i 1984 til i dag. Jan Gunnar Ness, som jo anses som en av bærebjelkene i forbundet, fortalte om oppstarten i 1984 der fire familier satt sammen rundt et bord og følte at de måtte stå sammen for å hjelpe sine pårørende, til hva forbundet står for, og er i dag. Han hadde også med seg noen slides for å vise medienes betydning i en del av sakene, noe som «dessverre» har vært nødvendig for å belyse og igangsette ulike prosjekter. Selv om det ble en alvorlig time, var det også rom for humor og noe lekenhet, da Rebekka fortalte at hun måtte sette et punktum ved tre av Ness sine slides, i stedet for å vise alle 85 han gjerne ville ha vist! Ness lo godt av seg selv, og understreket at han lett kunne ha holdt et foredrag om forbundets virke på over tre timer, men ble tvunget til å «skjerpe seg» i kveldens panel. Godt med folk som er så involverte og engasjerte.

Arild og Katrine fortalte også om sine traumatiske opplevelser, og om sin vei tilbake til livet. Både rørende og rystende, men positivt at de er der de er i dag, og at de gjør en fantastisk innsats med likemannsarbeid rundt seg. Det ble enighet om at det har blitt en «tid før og etter» «Bråtane-saken», altså heldigvis mer fokus på personskade og hjelp til erstatning og behandling av denne type saker.

Etter panelsamtalen ble det en pause, og hotellet gjorde klart til kveldens nydelige tapasmåltid. Gjestene fikk også en fortjent pust i bakken, og vi kunne få tak i både paneldeltagere og andre gjester til en aldri så liten prat.

Anita Klyve, Styremedlem i Rogaland Fylkeslag, var en av paneldeltagerne vi fikk en prat med. Spørsmålet til samtlige var naturligvis hvilket budskap forbundet jobber videre med, og hva som bør formidles ytterligere? – I første omgang mener jeg at likemannsarbeidet er utrolig viktig. Jeg selv har fått fantastisk hjelp gjennom dette, smiler hun, og fortsetter. – Vi på Vestlandet havner jo ikke på sykehus i Oslo, vi har imidlertid Røde Kors og Veiledningstjenesten, men derfor er det særdeles viktig at også vår landsdel blir mer synlig, og får et bedre likemannstilbud.

Advokat Jan Gunnar Ness var en av de mest ivrige paneldeltagerne, og hadde mye på hjertet.  – Jeg skulle gjerne ha sagt mye mer, sa han spøkefullt, Det er jo ingen tvil om at det grunnleggende budskapet etter forbundets 40 år er at vi jobber videre med forbundets styrke, – ikke bare med jussen. Forbundet er tilknyttet så mange flinke folk innen både helse og rehabilitering, så vi må ikke gi opp. For 40 år siden så det ikke særlig lyst ut, men nå synes jeg vi har kommet et godt stykke på vei, smiler han fornøyd. – Denne 40-årsfesten kan man rett og slett kalle en «milepæl-fest», nå bretter vi opp ermene og jobber ufortrødent videre!

Generalsekretær Ingeborg Dahl Hilstad er også enig i at man nå er kommet til en slags milepæl. – Vi har oppnådd så mye, men problemstillingen er fortsatt å hjelpe alle, da det per i dag dessverre ikke er midler til at alle får den hjelpen de har krav og behov for. Det vi bør legge vekt på videre er å kunne ha flere tanker i hodet samtidig i forhold til NAV og det tilbudet vi får fra NAV. Dette er et stort og viktig tema på veien videre.

Kveldens eminente konferansier, Rebekka Nøkling sier seg høyst enig i de andres uttalelser om veien videre. – Nå som forbundet har blitt en «ekspert» som påvirker lover, må vi også omsette kunnskapen i praksis, understreker hun. – Vi er blitt «voksne», vi er seriøse, og det vi mener og gjør blitt tatt på alvor. Forsikringsselskapene lytter og samarbeider, noe som er utrolig bra.

Gunn Karin Leiksett og Jostein Kvalen.

I pausen finner vi også to glade medlemmer som har funnet seg forfriskninger i baren.
Gunn Karin Leiksett fra Sortland og Andøy lokallag er av den yngre garde, og synes årets samling er helt strålende. – Foruten godt faglig påfyll er det god feststemning her, og slike samlinger er alltid gøy, ler hun. – Det er også veldig bra at det nå er blitt så mye mer fokus på ungdommen, og som ung selv føles det utrolig godt.

Jostein Kvalen kan ikke si seg enig nok. Han er landsstyremedlem fra Nordvestlandet lokallag og representerer den noe eldre gruppen enn Gunn Karin. – Det er jo ungdommen som er fremtiden, men ellers bør vi kunne finne en løsning på hvordan vi kan bli mer synlige rent generelt. Vi har kanskje en sterkere rolle nå enn før, fortsetter han, men det er jo synd at vi først får styrke og synlighet gjennom media.

Jostein ble skadet i en bilulykke i 1983 og har slitt lenge med senskader. Han er takknemlig for det gode samarbeidet med forbundet og mener likemannsarbeidet er gull verdt!
Nå skal vi hygge oss med tapas, og så gleder vi oss til 80-tallsparty i morgen kveld, ler Jostein.

Bordene var delikat dekket, og gjestene ble igjen invitert inn i festsalen. Under måltidet stod BingoKongen for underholdningen. Han entret scenen med full musikk og ablegøyer, og ikke minst bingo, til gjestenes store glede.

Bli medlem i dag!

For å få tilgang til denne artikkelen må du være medlem i Personskadeforbundet. Logg inn eller bli medlem!