Livet i det moderne liv går så det suser
Vi lever i en tid hvor vi har bedre rutiner for å lade opp mobiltelefonene våre enn kroppene våre – og mange eksisterer mer enn de lever. Og plutselig så skjer det. Du treffer en dump i veien: Du selv eller et familiemedlem blir utsatt for en ulykke, «møter veggen», blir syk eller møter en annen type utfordring. For den som berøres, kan opplevelsen av mangel på kontroll, usikkerhet og vonde følelser være overveldende. Kanskje må man foreta justeringer i hverdagen som gjør at livet ikke blir som forventet? Det kan være en tøff prosess.
Hvordan skal man takle tilværelsen når livet snus på hodet?
Og hvordan skal man stake ut kursen videre? I den akutte fasen kan det være ekstremt vanskelig å se fremover og bevare håpet om at livet en dag skal bli bedre. Personlig opplevde jeg å få kreft som nittenåring med dårlige prognoser. Derfor begynte jeg å lete etter håpet, og jeg skal være ærlig at det føltes håpløst lenge. Men så fant jeg det i forskningen – som kan hjelpe både deg og meg. Og selv om jeg hver morgen våkner i en vond kropp, som bærer på mine senskader, så er det øvelsene jeg har funnet i forskningen som hjelper meg til å reise meg på nytt. Og i dag vil jeg dele viktig kunnskap og en øvelse som forskerne har funnet ved å studere livsstilen til de eldste i verden.
Foredlet livsvisdom
Harvard University er kjent for sin medisinske toppforskning, og jeg er en del av fagmiljøet deres innen Lifestyle Medicine, som er knyttet til forskningen på Blue Zones. Dette er navnet på fem geografiske områder rundt om i verden der mennesker lever lengre og sunnere liv enn andre steder, og ja: veldig mange blir over 100 år! Forskerne fra Harvard har utviklet flere livsstilsprogrammer basert på funnene fra Blue Zones-studiene. Målet er å hjelpe enkeltpersoner og familier med å integrere gode forskningstips i hverdagen.
Matnyttige tips
Forskerne sitter med en slags fasit når de kartlegger maten til de som lever så lenge, for da vet de jo at det som spises må være sunt. Felles i alle de fem Blue Zones-områdene er at de først og fremst spiser et plantebasert kosthold med mye grønnsaker, frukt, nøtter, belgfrukter og fullkorn. Kostholdet deres er lavt i bearbeidede matvarer og inkluderer moderate mengder magert protein, som fisk og fjærkre. De spiser lite rødt kjøtt i hverdagen.
Nye kostholdstips
Mye av det vi definerer som nei-mat: hvitt brød, hvit ris, pasta og vin koser de eldre seg likevel med innimellom. Resultatet av dette er at Blue Zones-forskningen har økt fokuset på biokjemien og biotilgjengeligheten, som betyr hvordan ernæringen faktisk tas opp av cellene. Forskerne fant ut at rekkefølgen matvarene spises har en betydning. Ved å først spise grønnsaker, deretter proteiner og til slutt eventuelt ”de raske karbohydratene”, så holdes blodsukkeret mer stabilt – som igjen gir mindre stress helt ned på cellenivå.
Konstant bevegelse
Både menn og kvinner i Blue Zones engasjerer seg i regelmessig fysisk aktivitet som en del av dagliglivet. Dette kan inkludere aktiviteter som å ta seg en tur for å besøke noen, hagearbeid eller andre former for bevegelser som å gå i bratte bakker eller i trapper i huset. Viktigheten av en kontinuerlig fysisk bevegelse, istedenfor lange treningsøkter, har derfor overrasket mange forskere. Så det holder ikke å bare ta deg en treningsøkt, det er faktisk viktigere å ikke sitte så mye stille på jobb, i bilen eller foran en skjerm. Og jeg skal derfor lære deg øvelsen som har blitt kåret av Harvard som den beste, og som er foredlet ut i fra resultatene fra Blue Zones-forskningen:
15x knebøy med Blue Zones effekt
- Bøy deg ned i hoftene og knærne (som om du setter deg ned på en stol).
- Bøy helt ned til lårene er i en 90° vinkel i forhold til leggene.
- Press deg så rolig opp igjen og gå helt opp på tærne, mens du strekker armene over hodet og spriker med fingrene.
- Gå tilbake i utgangsposisjon og fortsett øvelsen.
Gjør du dette etter at du har sittet stille i 3-4 timer i våken tilstand, omtrent 1 gang i timen frem til du legger deg, ja så beveger du deg like mye som de eldre i Blue Zones-områdene – og forskningen viser at dette gir deg en enorm positiv helseeffekt.
Lykke til – og vit at jeg heier på deg!
Livslyst-hilsen
Rebekka Nøkling