- Jobben ansatte i sekretariatet i Oslo utfører, styres etter landsmøtet. Vi forholder oss til handlingsplanen som vedtas på landsmøtet, og ut fra det jobber vi konkret med temaene som vedtas der, sier Birte Sand Rismyhr, seniorrådgiver i Personskadeforbundet LTN.

Seniorrådgiver Birte Sand Rismyhr
Hun forteller at Personskadeforbundet LTN deltar på høringer til statsbudsjettet hvert år, og at handlingsplanen bestemmer hva fokuset skal være det neste året. Forbundet kommenterer årlig på statsbudsjettet som blir lagt frem og det som er aktuelt for organisasjonen å se på er blant annet helse- og omsorg, arbeid og samferdsel.
- I løpet av året kommer det ulike forslag fra Stortinget, og vi svarer ut det som er aktuelt, både alene og med samarbeidspartnere. Denne prosessen referer vi ofte politisk til som «høringer. Ifølge Stortinget er en høring et møte hvor organisasjoner legger frem sitt syn og svarer på spørsmål fra fagkomiteen som behandler en sak i Stortinget.
Personskadeforbundet har som andre organisasjoner mulighet til å sende inn skriftlige innspill eller såkalte «høringsinnspill» i forkant av en høring eller i stedet for å fysisk delta på høringsmøtet.
- Vi har kontakt med politikere og løfter frem aktuelle saker og benytter alle tilgjengelige virkemidler og verktøy for å sikre at våre medlemmers interesser blir best mulig ivaretatt politisk. En viktig forutsetning for å jobbe med et tema, er at det må stå i handlingsplanen. Det som vedtas på landsmøtet er det vi jobber med i neste periode.
Samarbeider med departementet
Kontaktforum for brukere av helse- og omsorgstjenesten er et strategisk forum der bruker- og pårørendeorganisasjoner kan gå i dialog med Helse- og omsorgsdepartementet om forhold som berører vår felles helsetjeneste og folkehelsen. Forumet er et rådgivende organ som velges for en toårsperiode og som rapporterer direkte til Helse- og omsorgsministeren.
Å sitte i forumet, med direkte tilgjengelighet til øverste leder for departementet for helse og omsorg, er derfor av stor betydning for gjennomslagskraften vår for vårt politiske arbeid.
- I tillegg til at vi er en del av kontaktforum sitter vi også som referansegruppe for en av helseministerens fanesaker som er Ventetidsløftet. Dette er et tiltak for å redusere ventetidene ved sykehusene i landet. Vi tar med oss råd fra et brukerperspektiv angående hvilken politisk retning vi ønsker å gå i.
Et naturlig valg
Personskadeforbundet LTN understreker at alle som trenger det, skal få sine behov ivaretatt, uavhengig av hvilken skade de har eller hvordan skaden oppsto. Vi jobber for den skadde, men også for pårørende. Alder, kjønn eller bosted har heller ingen betydning. Det jobbes bredt for å både forebygge skade gjennom politisk informasjonsarbeid, men vi skal også være der med bred faglig kompetanse som rådgiver til den skadde når skaden er et faktum og man trenger hjelp akutt. Også etter at selve akuttfasen er over og man kanskje har avsluttet en erstatningssak eller er ferdig rehabilitert tilbyr vi sosiale arenaer og felleskap med mennesker som har behov for det.
- Personskadeforbundet LTN skal være en pådriver og et naturlig valg for alle skadde. Vi jobber for at alle skadde skal få riktig tilbud og behandling. Vi skal følge med i utviklingen nasjonalt og internasjonalt, sier Rismyhr.
Personskadeforbundet LTN setter de ulike politiske problemstillingene i system, og jobber for morgendagens helsetilbud og er pådrivere for at alle skal få muligheten til å leve et best mulig liv.
Spill inn saker til landsmøtet
Seniorrådgiveren opplyser at det er mange måter medlemmene kan påvirke på, og at mange allerede gjør det ved å ta kontakt med Personskadeforbundet LTN vedrørende saken sin.
- Mange store endringer har startet nettopp på denne måten, og det gjør at vi blir oppmerksomme på problemstillinger som kan tas videre, sier hun.
Dersom du brenner for en sak og ønsker at vi skal jobbe med den politisk, er rådgiveren tydelig i tale «Spill saken inn til landsmøtet!»
Seniorrådgiver Birte Sand Rismyhr og generalsekretrær Ingeborg Dahl-Hilstad
Rent praktisk innebærer det å henvende seg til lokallaget man hører til, så spiller styret der det inn til landsmøtet. Neste landsmøte er september 2025.
- Noen lag innkaller til medlemsmøte når disse papirene kommer, men ikke alle. Å ta kontakt med lokallaget er derfor viktig for å kunne bli med å påvirke politisk retning. Møt opp på årsmøtet, avslutter hun.