Marie snudde situasjonen til det positive

Vi hadde fremtidsplanene klare, og jeg fikk en skikkelig psykisk knekk etter ulykken, sier Marie Brattbakk (33) som fikk livet snudd på hodet etter en ulykke

TEKST: MARIT VEBENSTAD | FOTO: ERIK HANNEMANN

-Jeg hadde masse energi og fremtidsplaner. Brått ble alt snudd på hodet, sier Marie Brattbakk (33) fra Bodø om ulykken som rammet henne i 2010.
Som 19 åring ble hun utsatt for en bilulykke, noe som fremdeles preger livet hennes.
-Jeg hadde vært hjemme hos mine foreldre i Mosjøen og skulle ta flyet hjem. Flyet ble innstilt på grunn av dårlig vær og en venninne hentet meg på flyplassen. Veien var veldig glatt og det endte med at vi kjørte i grøfta. Ikke noe dramatisk og vi gikk begge uskadde ut av bilen, forteller hun.
Marie gikk opp til veikanten for å ringe Falken.
-Uheldigvis kom det en bil imot meg, som sklei over feil kjørebane, traff meg og kastet meg opp i luften. Millisekunder senere landet jeg på toppen av bilen vi nettopp hadde kjørt i grøfta.

Marie Brattbakk

Fikk nakkesleng
Marie var forvirret og husker lite fra selve svevet eller forløpet etterpå. Hun hadde ikke brukket noe, og etter en sjekk hos legen ble det ikke funnet noe alvorlig skader. Hun fikk to dager med sykemelding, og så var det tilbake på jobb.
-Jeg var nylig ferdig som lærling, og hadde akkurat skiftet arbeidsplass. Jeg følte at jeg måtte tilbake på jobb siden jeg var ny og ikke hadde krav på sykepenger. Jeg hadde ikke hatt en sykedag før, og orket ikke kjenne på skammen med å være sykemeldt med en gang jeg hadde startet i ny jobb.
Marie hadde fått nakkesleng i forbindelse med ulykken, og hadde uutholdelige smerter i nakke og skuldre. Likevel gikk hun på jobb. Hun klarte ikke annet enn å jobbe, og sov 15 timer i døgnet da hun hadde fri. Etter et par måneder sa samboeren hennes «dette går ikke mer».

-Smertene ga seg aldri og jeg ble bare verre og verre i nakken og skuldrene. Til slutt måtte jeg si stopp og ble sykemeldt.

Psykisk knekk
Etter flere år med utprøvinger i forskjellige sykemeldingsgrader endte 33-åringen oppmed omtrent 40% stilling. I dag jobber hun som salgssjef i hotellbransjen og er 60% ufør.
Jeg elsker jobben min og kunne aldri tenkt meg å holde på med noe annet enn reiseliv. Jeg tror det handler om å finne noe man elsker å jobbe med, for da har alle en liten arbeidskapasitet, sier hun.
Som 19 åring va