Mental trening som hjelper deg

Har livet gitt deg noen tøffe utfordringer? Kanskje du lever med smerter, senskader eller har andre utfordringer i forhold til helsen din? Uansett hva som er din historie – så er det mange av oss som kan føle på at vi går tomme for energi.

TEKST: REBEKKA NØKLING

Vi lever i en tid hvor vi har bedre rutiner for å lade opp mobiltelefonene vår en kropp og sinn. Og er mobilen sliten, så kjøper vi oss bare en ny og bedre modell. Det er ikke like lett med oss selv, og mange føler på at de ikke strekker til.

Rebekka Nøkling

En livskrise skaper ofte usikkerhet for den som rammes og deres på pårørende
Det er derfor ikke overaskende at mange mennesker opplever stress når de står midt i en vanskelig livssituasjon. Fordi usikkerhet og uforutsigbarhet er som regel synonymt med nettopp stress. Så lenge vi er friske, lever de fleste av oss et liv som er preget av rutiner og rimelig stor forutsigbarhet. Vi har daglige vaner som lager orden og system. Når vi brått og uventet møter motgang, blir livet uforutsigbart og vi føler oss utrygge på fremtiden.

Veien blir til mens man går
I 1982 ble jeg alvorlig syk og syv år senere fikk jeg brystkreft, selv om jeg bare var 19 år Min historie begynner derfor om hvordan jeg måtte lære meg å mestre motgang når alt så håpløst ut. Heldigvis klarte jeg å bli en «overlever» og selv om jeg lever med smerter og senskader, så beskriver jeg meg selv i dag som «kronisk frisk». Jeg fant mye håp i forskningen og utdannet meg innen medisinsk genforskning. Målet var å finne ut hva jeg kunne mobilisere inne i meg for å hjelpe kroppen min som var skadet, første og fremst for å overleve, men også for å kunne leve et best mulig liv videre.

Det er lett å bli fanget i «stresskarusellen»
I tillegg til mentalt stress, så er det viktig å huske på at fysiske smerter, pusteproblemer, dårlig søvn, fatigue og mageproblemer også bidrar til å lage mer «negativt stress». Og det er her mentale treningsøvelser kan hjelpe deg til å få en bedre hverdag og mindre relasjonstress.

Tren deg opp både fysisk og mentalt
I min privat praksis har jeg alle mulige klienter – fra kreftoverlevere som trenger bilitering til verdensmestre i idrett, som har skadet seg og som ønsker seg et comeback. Å bruke mental trening er en naturlig og viktig del for toppidrettsutøvere på vei mot å nå sine mål, og der kan vi alle hente inspirasjon. Ved å forene kropp og sinn mer optimalt, – så kan du hjelpe hjernen din til å kommunisere enda bedre med nervesystemet og hormonsystemet ditt.

Øvelse gjør mester
På samme måte som en toppidrettsutøver trener seg opp før et mesterskap, så kan du trene opp din mentale mestringsfølelse – som både kan redusere dine smerter, men som også v