Hva er bremselengde?

Bremselengde kan redde liv

Bremselengde er avstanden bilen bruker fra du bremser ned til den står helt stille. Mange tenker kanskje ikke over det i hverdagen, men bremselengde kan være forskjellen på liv og død.

For å unngå ulykker og skader, er det viktig å forstå hva som påvirker bremselengde – og hvordan du kan gjøre noe med det. Små valg – store konsekvenser.

Hva er egentlig bremselengde?

Bremselengde er en del av en større kjede som kalles stoppstrekning. Denne består av:

  1. Reaksjonslengde – tiden det tar fra du ser faren til du faktisk trykker på bremsen.
  2. Bremselengde – avstanden bilen bruker på å stanse helt, etter at bremsene er aktivert.

Jo fortere du kjører, jo lenger blir både reaksjonslengde og bremselengde. Derfor er fart en viktig faktor i trafikksikkerhet og for å redusere bremselengde. Jo lavere fart – jo kortere bremselengde – desto lavere risiko for alvorlige ulykker.

Eksempel på bremselengde

La oss si du kjører i 50 km/t på tørt føre.

  • Reaksjonstid er ofte rundt 1 sekund. På ett sekund rekker du å kjøre 14 meter i 50 km/t.
  • Bremselengden er da ca. 12 meter på tørt føre.

Totalt blir stoppstrekningen omtrent 26 meter.

På vått føre kan samme bremselengde derimot øke til 18 meter. Det vil si at på snø eller is kan bremselengden bli så mye som 60 meter med to sekunders reaksjonstid! Og det er faktisk ganske langt. Vi husker vel alle 60-metern på barneskolen?

Bremselengdekalkulator

Hvor mange meter trenger du egentlig for å stoppe helt i nærområdet ditt? Du vet, når det er litt hektisk mellom middag og de yngres fotballtrening og turnoppvisning. Når du bare kjører litt fortere enn tillatt, så dere ikke er sist nå igjen. Og hva skjer når en annens pode plutselig kommer syklende ut i veien, en pode som også har det travelt, og som ikke har lært seg å se seg like godt for. Er det da verdt det?

Faktorer som påvirker bremselengde

Mange ting spiller inn på hvor lang bremselengde vil være:

  1. Fart

Høyere fart gir lengre bremselengde. En dobling av fart firedobler bremselengde! 1+1 = 4!

 

Fart

Ca. bremselengde (tørt føre)

30 km/t

4 meter

50 km/t

12 meter

70 km/t

23 meter

100 km/t

45 meter

    1. Føreforhold
    • Tørt føre gir kortest bremselengde.
    • Vått føre, snø og is gjør at bilen sklir lenge før den stopper. Bremselengden kan da bli dramatisk mye lengre.
    1. Dekk
    • Dekk med dårlig mønsterdybde gir dårligere grep og lengre bremselengde.
    • Vinterdekk og sommerdekk må brukes i riktig sesong for å sikre god bremselengde. Det er en grunn til at det faktisk heter vinter- og sommerdekk…
    1. Bremser og bilens vekt
    • Slitte bremser gir lengre bremselengde.
    • Tung last i bilen øker bremselengde.
    1. Reaksjonstid
    • Trøtthet, mobilbruk eller rus vil øke tiden det tar før du reagerer, noe som øker bremselengde (trøtthet kan vi kanskje alle kjenne oss igjen i?).

    5 tips for kortere bremselengde og tryggere kjøring

    1. Hold avstand – ha minst 3 sekunder til bilen foran for å redusere bremselengde.
    2. Reduser farten i regn, snø eller mørke – bremselengde øker under vanskelige forhold.
    3. Sjekk dekkene – du bør ha minst 1,6 mm mønsterdybde (helst mer) for god bremselengde.
    4. Sørg for å vedlikeholde bilen – spesielt bremser og støtdempere påvirker bremselengde.
    5. Fokuser på veien – legg bort mobilen og ta pauser hvis du er trøtt – faktorer som øker bremselengde indirekte.

    Visste du dette?

    • En bil i 80 km/t har en bremselengde på over 30 meter – på tørt føre!
    • På is kan bremselengden bli over 100 meter!
    • 1 av 3 ulykker skyldes for høy fart eller for liten avstand. Det betyr at disse kunne vært unngått hvis bremselengden var lang nok.

    Bremselengde og sikkerhet

    Bremselengde er kanskje ikke noe du tenker på hver dag, men det det er aldri for sent å starte. Det handler om mer enn tall og meter – det handler om mennesker. Et barn i et gangfelt. En syklist i blindsonen. En elg som plutselig løper ut i veien.

    Ved å forstå hva som påvirker bremselengde kan du tilpasse farten og avstanden etter forholdene. Da tar du et viktig steg mot en skadefri dag – for deg selv og for andre.

    Bremselengde og Skadefri dag

    Skadefri dag handler om å gjøre kloke valg. Kunnskap om bremselengde er en viktig del av dette. Når du forstår hvor lang bremselengde faktisk er, blir du mer bevisst på fart og avstand. Du lærer å ta hensyn til føre, vær og bilens tilstand. Du blir mer fokusert og trygg bak rattet, og bremselengde blir forhåpentligvis en del av din vurdering i trafikken.

    Hvorfor er Skadefri dag viktig for oss?

    Vi i Personskadeforbundet arbeider kontinuerlig mot en nullvisjon om ingen skadde på norske veier. Vi hjelper skadde og etterlatte med rettigheter og veien videre. Ikke minst ønsker vi å være der for å lette veien tilbake til et annerledes liv. Aller helst skulle vi sett at vårt arbeid blir overflødig. At trafikkskader ikke forekommer, og at ingen skades eller dør i trafikken. Der er vi derimot ikke enda, og vi trenger all den hjelp vi kan få.

    Som et lite mål på veien ønsker vi å få én dag i året der vi alle har fokus på å unngå å sette oss selv eller andre i situasjoner som potensielt kan føre til personskader. 1. juni hvert år har vi derfor Skadefri dag. Hvem vet? På sikt kan vi kanskje se en nedgang i ulykker 1. juni. Og da er vi et steg nærmere nullvisjonen vår.

    Vil du være med på laget? Bli medlem du også! Vi er en organisasjon for alle, uavhengig av om du har opplevd skader eller ulykker selv.

     

    Del kunnskapen – gjør veiene tryggere

    Del denne artikkelen med noen du kjenner. Snakk om bremselengde på jobben, hjemme eller i bilen. Jo flere som vet om bremselengde, jo tryggere blir hverdagen på veiene.

    Husk: Du har alltid valget. En skadefri dag starter med deg. Og du kan starte med noe så enkelt som å være bevisst på egen bremselengde.

    Bli medlem i dag

    Ved å bli medlem bidrar du til at vi kan fortsette å bistå med råd og veiledning når ulykken først er ute, og forebygge at skader oppstår.